Controale la Muzeul de Geologie, pentru verificarea radiațiilor. Ministerul Mediului: Valorile sunt normale

Controale la Muzeul de Geologie, pentru verificarea radiațiilor. Ministerul Mediului: Valorile sunt normale
Publicat: 14/02/2017, 18:12
Actualizat: 05/06/2018, 20:05

„Am dispus în această dimineață deplasarea inspectorilor de la Garda de Mediu București la Muzeul de Geologie, precum și a specialiștilor din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, pentru a verifica dacă nivelul radiațiilor este, așa cum s-a scris, peste nivelul normal. Specialiștii s-au deplasat acolo cu laboratorul mobil și cu echipamentele necesare pentru a verifica, pe loc, nivelul radiațiilor. Așadar, precizez că nu este reală informația conform căreia nu deținem echipamentele pentru măsurători de acest fel. De îndată ce se vor analiza datele colectate, vom ieși public și vom anunța ce s-a descopoerit”, a declarat pentru Mediafax Daniel Constantin, ministrul Mediului.

Controlul a fost dispus după ce site-ul tolo.ro a publicat o investigație din care rezultă că în Muzeul de Geologie mai multe încăperi cu fosile și roci ar fi contaminate, zece angajați ai muzeului fiind grav bolnavi. Potrivit investigației jurnalistice, ar exista un raport din 2016, care ar fi păstrat secret de conducerea Muzeului de Geologie și de către Ministerul Cercetării și Inovării, act care ar arăta că două zone din curtea muzeului emit radiații de 100 ori mai mari decât cea a zonei interzise de la Cernobîl.

CNCAN s-a autosesizat în cazul Muzeului Național de Geologie

În urma evaluării situației de către CNCAN și conducerea IGR, în subordinea căruia se află muzeul de geologie, va fi redactat un raport comun, care va fi făcut public. În momentul de față, muzeul nu este închis, dar este restricționat pentru public, iar angajații muzeului își efectuează programul normal de lucru.

Conform publicației online care a prezentat inițial cazul, raportul de sănătate publică care anunța radiații mult mai mari decât dozele admise conținea o eroare de redactare care a dus la comparații exagerate. Dar radiațiile mult mărite există și au fost ținute secrete.

Experți ai Gărzii Naționale de Mediu și ai Agenției Naționale pentru Protecția Mediului s-au deplasat marți dimineață cu laboratorul mobil, în zona Piața Victoriei – Muzeul Național de Geologie, din București, pentru efectuarea unor măsurători ca urmare a apariției în presă a informațiilor privind nivelul ridicat de radiații din acea zonă.

„Determinările efectuate au acoperit toate laturile Muzeului Național de Geologie, vizând impactul asupra pietonilor și mediului. În acest sens, s-au efectuat atât determinări la sol, la 1 m de sol, la zona de contact cu rocile expuse atât în fața muzeului, cât și în curtea interioară. Din analiza valorilor determinate de specialiștii ANPM, Laboratorul Național de Referință Radioactivitate, rezultă că acestea se încadrează în limita de variație a fondului natural de radiații, valori determinate orar, la nivelul întregii țări, prin intermediul Rețelei Naționale de Supraveghere a Radioactivității Mediului, conform OM nr. 1978/2010”, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Mediului.

„Menționăm faptul că specialiștii ANPM au efectuat determinări și în afara traseului parcurs de vizitatori, în zona curții interioare în care este amplasat beciul, valorile obținute la gura chepengului fiind cele ale fondului natural, precum și în zona în care sunt depozitate osemintele de mamut, unde, la distanțe cuprinse între 1÷1,5m, valorile determinate se situează în fondul natural”, mai arată Ministerul Mediului.

„Având în vedere cele prezentate anterior, rezultă că pe amplasamentul Muzeului Național de Geologie din București, în cele 71 de puncte verificate, nu se înregistrează valori ale debitului dozei gama care să afecteze sănătatea populației și a mediului”, potrivit sursei citate.

Totodată, Institutul Geologic al României precizează că în colecțiile Muzeului Național de Geologie există o serie de minerale care conțin în mod natural uraniu și toriu și unele fosile care au fost expuse unui mediu radioactiv în timpul fosilizării. Primul astfel de eșantion există în colecția muzeului din 1906. Asemenea eșantioane există în toate colecțiile și muzeele din lume, multe dintre acestea având valori de patrimoniu național. Există o evidență strictă a fosilelor și mineralelor care depășesc valorile de fond natural de radiații.

„În circuitul principal de vizitare pentru public nu există eșantioane a căror valoare de fond, măsurată în aer, să depășească valoarea medie a fondului natural de radiații stabilită la scară globală (2,44 mSv/an, potrivit UNSCEAR). (…).Eșantioanele care prezintă excepții de la valorile fondului natural de radiații sunt depozitate în condiții speciale, publicul neavând acces la spațiile de depozitare. Acestea se manipulează de către specialiști cu utilizarea de echipament de protecție adecvat și de către personalul științific autorizat. Subliniem faptul că simpla deplasare la distanțe de 2m de cel mai radioactiv eșantion din colecțiile Muzeului Național de Geologie (neexpus) nu pune în pericol în niciun fel sănătatea oamenilor”, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Geologic al României.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Nicolae Ciucă a demisionat de la conducerea PNL! Ce mesaj a transmis politicianul odată cu...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
Se întocmesc liste de buncăre şi adăposturi. Toate clădirile sunt inventariate
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...